Modelreeks: jul. 1977 - jul. 1983 Koppel: 140 Nm Wielbasis: 240 cm Tankinhoud: 40 liter Acceleratie (0-100): 9,1 s Topsnelheid: 182 km/u Bekleding: Stof Aantal zitplaatsen: 5 Aantal sleutels: 2
Volkswagen Golf GTI Mk1 3-deurs wit
Van droomauto naar droomklassieker: deze uniek mooie VW Golf GTI Mk1, het oer-model, is in handen geweest van échte liefhebbers en verkeert mede daardoor in topstaat. Strak van binnen én -buiten en zelfs de originele lak zit er nog op! De historie is mooi (en) compleet: zo weten we dat een 20-jarige petrolhead zijn droomauto in 1996 verwezenlijkte met deze hot hatch en medeverantwoordelijk is voor de huidige conditie van onze droomklassieker. Inmiddels is de GTI uitgegroeid tot een ware cult held. Vooral de 1e generatie weet het jeugdsentiment van menig 40er te triggeren. Daar hoort u toch ook bij?
Historie Dat er een Italiaans randje kleeft aan de Volkswagen Golf GTI Mk1, zagen we bij Prins niet aankomen. Wist u dat de naam GTI geïnspireerd is op de omschrijving Gran Turismo Iniezione? “Iniezione” staat natuurlijk voor “injectie” in plat Hollands en duidt op het Bosch K-Jetronic systeem van de motor, die oorspronkelijk ontwikkeld was voor de Audi 80 GTE – nóg zo’n bekende afkorting binnen het VW concern. In september 1975 onthulde de fabrikant de Mark I; tegenwoordig gezien als de oer-GTI en de bakermat voor het segment van de hot hatchback. Het betreft hier een 3-deurs, want die waren vroeger net zo populair als de 5-deurs nu. De geschiedenis van dit specifieke exemplaar vertelt ons dat de auto in 1996 aan een jonge Franse knaap werd verkocht die zijn jeugdliefde aanhield totdat hij de 40 was gepasseerd. En dan bedoelen we zowel droomauto als huwelijkspartner… Een scheiding zorgde er dus voor dat de Fransoos na 20 jaar gedwongen afscheid moest nemen van zijn grote GTI-liefde. Op dat moment had hij letterlijk de helft van zijn leven ermee doorgebracht. Maar ook de Golf moest door en dus meldde de volgende gelukkige eigenaar zich al gauw in 2016: een Nederlander met een 2e huis in Frankrijk en aldaar de GTI Mk1 op het spoor kwam. De twee waren 8 jaar lang onafscheidelijk, totdat Prins een aanbod deed waarop de eigenaar geen nee kon zeggen…
Exterieur Ja, onze Mark I is het oer-model, maar nee: dit is niet de 1e serie. Kenners hebben intussen allang de grotere achterlichtunits gespot die duiden op de faceliftversie op basis van het origineel. Serie 1 of serie 2, helemaal GTI is natuurlijk de zwarte omranding van de spatborden, de zwarte dakspoiler, zwarte inlay van de achterruit én de iconische rode strips aan de boven- plus onderkant van de frontgrille. Verder is de originele Volkswagen Golf – en dus ook deze, te herkennen aan de enkele ronde koplampunits. Genoemde zwarte elementen en dito bumpers steken briljant af bij de maagdelijk witte carrosserie. Het lakwerk is nagenoeg smetteloos en belangrijker: helemaal origineel! Dat zien we (helaas) nog maar zelden…
Interieur De Golf GTI is pure cult. Al zijn opvolgers (inmiddels staat de teller op 8 generaties!) proberen op hun manier in de voetsporen te treden van de stamvader. Soms met succes, al gaat niets boven het origineel. Al die karakteristieke styling elementen, waaronder de speciale stoelprints, komen namelijk bij generatie 1 vandaan. Hier geen ruitjesmotief, maar wél allerlei vrolijke banen in verschillende blauwtinten. Het geheel doet lekker fris aan en fleurt de overwegend zwarte cockpit fraai op. Van het (hoekige) dashboard tot aan de typische, golfbal-achtige versnellingspookknop: elk onderdeel en elk detail is volledig intact. Zoals dat hoort bij een échte klassieker!
Techniek & performance Om de Beetle GSR te kunnen bijbenen en het merk Volkswagen een imago-boost te geven, bedachten de engineers een high-performance versie op basis van de huis-tuin-en-keuken Golf. Missie geslaagd: de GTI werd een wereldwijd succesverhaal. En bleek nog snel ook. Onze latere serie (1982-1983) heeft een output van 112 pk en 150 Nm koppel, waarmee hij respectievelijk 2 pk en 13 Nm koppel krachtiger is dan de serie die tussen 1976 en 1982 werd geproduceerd. Opvallend is bovendien dat het piekvermogen bij een veel lager toerental wordt bereikt dan bij eerdere modellen. Dit zegt iets over de driveability van onze GTI, die misschien wel net zo’n fijne daily driver is als de huidige generatie. Test het zelf, zouden we zeggen…