Het is misschien wel de meest geanticipeerde versie van de vernieuwde Golf – de Golf R, met een vermogen van 245 kW/333 pk en voorzien van 4MOTION vierwielaandrijving. De snelste Golf R accelereert in slechts 4,6 seconden van 0-100 km/u en bereikt een topsnelheid van 270 km/u. Met de prestaties zit het dus wel goed, maar ook op gebied van rijdynamiek heeft de nieuwe ‘R’ een naam hoog te houden. Dankzij zijn innovatieve sportonderstel rijdt de Golf R nu scherper dan ooit.

De levering van de snelste Golf, die in Nederland uitsluitend leverbaar wordt als 5-deurs hatchback, start medio september. Redenen om zelf achter het stuur te stappen zijn er genoeg, niet in de laatste plaats dankzij de handling en verbluffende rijdynamiek. Die zijn te danken aan het hoogwaardige, verlaagde (-20 mm) sportonderstel met MacPherson vooras, een multilink achteras en een remsystemen met 18 inch remschijven en blauwe remklauwen. Progressive Steering met een variabele overbrenging is eveneens standaard. Hiermee stuurt de Golf R licht bij bijvoorbeeld inparkeren, terwijl het stuurgevoel en de feedback op bochtige wegen juist zeer sportief zijn. De Vehicle Dynamic Manager stemt de werking van het elektronische sperdifferentieel (XDS), de adaptieve schokdempers van het Dynamic Chassis Control (DCC) én van het R Performance Torque Vectoring perfect op elkaar af. Daarbij houdt het rekening met de rijstijl en omstandigheden en daarmee biedt de vernieuwde Golf R een nog betere balans tussen dynamiek en comfort.

De hoogste standaard nu standaard

Op bochtige wegen en bij het afslaan resulteert de directere setup van het onderstel in een veel scherpere, betere respons. Dat is voor een groot deel te danken aan het voorheen optionele DCC met adaptieve dempers, dat nu voor het eerst standaard op de Golf R wordt aangeboden. Het ‘brein’ achter de intelligente ondersteltechniek is de Vehicle Dynamics Manager van Volkswagen. Daarin zijn de elektronische differentieelsloten (XDS) en de dynamische componenten van de adaptieve schokdempers nauw geïntegreerd, maar ook - voor het eerst in Golf ‘R’-geschiedenis - de 4MOTION vierwielaandrijving met R-Performance torque vectoring. De Vehicle Dynamics Manager coördineert de elektromechanische functies van de vierwielaandrijving, het elektronische sperdifferentieel en de dynamische componenten van de DCC-schokdempers tijdens elke manoeuvre, wat zorgt voor een onvergelijkbaar scherpe wegligging met optimale grip onder elke omstandigheid.

DCC adaptieve chassisregeling

De DCC adaptieve chassisregeling reageert continu op het wegdek en de rijsituatie en houdt daarbij rekening met verschillende elementen, waaronder sturen, remmen en accelereren. Met behulp van het instelbare en te personaliseren rijprofiel kan de bestuurder zelf het onderstel van de Golf R naar wens beïnvloeden. De vereiste demping wordt voor elk wiel berekend en binnen fracties van een seconde aangepast op de vier schokdempers.

DCC biedt altijd de beste balans tussen rijcomfort en optimale rijdynamiek. Voor het opvoeren van de spanning en sensatie, kan de bestuurder via het voertuigmenu bovendien zelf het Electronic Stability Control-systeem (ESC) uitschakelen. Bij het starten van de Golf R is het ESC altijd opnieuw actief. Daarna kan de het systeem in twee fasen worden aangepast: in de ESC Sport-modus wordt het grensbereik van het ESC en TCS (Traction Control System) verlaagd om de intensiteit ervan te verminderen. In de modus ‘ESC-off’ kunnen ervaren bestuurders het ESC volledig uitschakelen voor alle rijsituaties. In noodgevallen activeren Front Assist en de uitwijkfunctie van de veiligheidssystemen echter direct het volledige ESC-systeem. Zo geniet je veilig van alle spanning die de nieuwe Golf R met zich meebrengt.