Lichte bedrijfswagens bieden flexibele transportmogelijkheden en worden daarom ingezet op een groot aantal terreinen. Bestuurders van de nieuwe Opel Combo Electric, Opel Vivaro Electric en Opel Movano Electric (en van deze versies met een verbrandingsmotor) zullen het grote aantal beschikbare geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS, Advanced Driver Assistance Systems) waarderen. Die systemen maken immers het rijden veiliger en verlagen de stress.

Bestuurders van lichte bedrijfswagens moeten vaak manoeuvreren in drukke smalle straten en krappe ruimtes. Zij willen dan precies weten wat er achter en naast hun voertuig gebeurt en of er obstakels zijn – voor zowel hun eigen veiligheid als die van anderen. Om bestuurders een beter zicht op de directe omgeving te geven, biedt Opel de nieuwe Combo en Vivaro aan met Dynamic Surround Vision.

 

Dynamic Surround Vision: camera’s en achteruitkijkspiegel met hoge resolutie

Dynamic Surround Vision combineert twee camera’s – de ene boven de achterdeuren en de andere onder de rechter buitenspiegel – met een achteruitkijkspiegel met hoge resolutie in het interieur. De twee beelden (van de situatie achter de auto en – indien geactiveerd door de richtingaanwijzerhendel – de dode hoek aan de zijkant) worden weergegeven in de binnenspiegel. Bestuurders van de nieuwe Opel Combo en Vivaro kunnen daardoor veiliger manoeuvreren en bochten maken; het risico dat ze andere voertuigen, fietsers of voetgangers over het hoofd zien, is aanzienlijk kleiner.

 

Het verbeterde zicht rondom is slechts één van de toonaangevende voordelen van de geavanceerde rijhulpsystemen in de nieuwe Opel Combo en Vivaro. De lijst met tot wel achttien elektronische assistentiesystemen (vele daarvan behoren tot de standaarduitrusting) omvat ook Intelligent Speed Assist, Lane Keep Assist, Advanced Emergency Braking en Driver Attention Alert. De optionele Adaptive Cruise Control (ACC) maakt langere ritten extra ontspannen.

 

Minder stress bij langzaam rijden: nieuwe Movano kan autonoom rijden op level 2

Adaptive Cruise Control is ook een van de maar liefst 21 ADAS waarmee de nieuwe Opel Movano toonaangevend is in zijn segment. Bovendien maakt de combinatie van ACC met Lane Centring, Traffic Jam Assist en elektrische stuurbekrachtiging de nieuwe Movano tot een van de eerste voertuigen in zijn segment dat autonoom kan rijden op level 2.

 

Autonoom rijden op level 2 betekent dat de grootste lichte bedrijfswagen van Opel autonoom kan remmen, accelereren en sturen bij snelheden tot 30 km/u – zolang de bestuurder de handen aan het stuur houdt. Daardoor hoeft de bestuurder in langzaam rijdend verkeer het gas- en rempedaal niet te bedienen, als hij of zij maar alert blijft en klaar is om dat zelf te doen zodra dat nodig is.

 

Drowsiness Alert in de nieuwe Opel Movano houdt de bestuurder alert. Het systeem waarschuwt als na langere tijd achter het stuur een pauze noodzakelijk is. De toch al uitgebreide lijst ADAS in de nieuwe Movano is aan te vullen met optionele systemen als Traffic Sign Assistance, Forward Collision Alert met Emergency Braking en Parking Assist.

De nieuwe generatie lichte bedrijfswagens van Opel – de Combo, Vivaro en Movano – biedt hiermee een uitzonderlijk breed gamma aan veiligheidssystemen die het rijden verlichten en ook veiliger maken.