Een ‘volle bak’ met gigantische wielen. GT of GT-line, lederen bekleding, stoelmassage en een krachtige motor. Zo ken je de nieuwe Peugeot 508 waarschijnlijk. In dergelijke specificaties is het een indrukwekkende auto, maar wat blijft ervan over als je iets minder wilt besteden? Voor mij staat een 130 diesel-pk’s sterke Blue Lease Allure-uitvoering klaar, voorzien van welgeteld twee opties. Met metallic lak en Focal-audio aan boord rijst de vraag: hoe goed is de Peugeot 508 écht?
Toegegeven, de Blue Lease Allure-trim vertekent het ‘kale’ beeld van deze auto enigszins. Deze zakelijke middenuitvoering is nog completer dan de ‘gewone’ Allure en zit behoorlijk goed in de spullen. Een achttrapsautomaat, de beeldbepalende ledverlichting rondom, het grotere centrale scherm en alle mogelijke semi-autonome rijfuncties zijn standaard aanwezig. In deze configuratie kost de 508 precies 44.440 euro. Dat maak ’m zeker geen koopje, maar prijst hem ook niet uit de markt.
Bekijken
Dat de testauto minder indrukwekkend oogt dan je misschien gewend bent komt vooral door de met 17 inch bescheiden wielen. Een maatje groter (500 euro) geeft de Peugeot 508 een stuk meer cachet en is dan ook één van mijn persoonlijke aanraders. Afgezien van deze wielen blijft het ontwerp indruk maken. De stompe, stoere neus en vloeiende daklijn bepalen het beeld, ondersteund door vele fraaie details. Niet alleen de kleine koplampen met daaronder grote ‘slagtanden’ vallen op, minstens zo bijzonder zijn de achterlichten. Tijdens het rijden etaleren ze Peugeots kenmerkende Griffe terwijl de units bij uitschakelen van het contact diepzwart worden.
Binnenin heeft de 508 Blue Lease Allure alles wat je kunt wensen. Het digitale instrumentarium is er ongeacht de uitvoering, het centrale scherm is er in twee maten waarvan dit de grootste is. Het materiaalgebruik is net zo mooi als bij de topversies en opvallend is de toepassing van stof met een koolstofvezelpatroon. De mooie, lichte stof-ledercombinatie van de testauto wordt alom gewaardeerd en combineert verrassend goed met de koolstof-stof.
Zitten
De testauto heeft weliswaar geen optionele stoelmassage, de
stoelen zijn zo prettig van vorm dat ik het persoonlijk niet mis. Het AGR-certificaat geeft al aan dat de ondersteuning goed moet zijn en dat blijkt ook in de praktijk. Langere mensen zullen de verlengbare zitting waarderen, maar iets steviger gebouwde personen zitten misschien wel erg strak tussen de geprononceerde stoelwangen. Achterpassagiers hebben meer ruimte dan je op basis van de aflopende daklijn verwacht, maar desondanks is de 508 een van de krappere auto’s in zijn klasse. Dat geldt ook voor de 487 liter metende kofferbak, al is het in absolute zin nog steeds veel ruimte. Dankzij de grote achterklep is de beschikbare ruimte eenvoudig te beladen.
Bedienen
Zoals elke nieuwe Peugeot is ook de nieuwe 508 voorzien van de i-Cockpit. Net als bij de 3008 en 5008 gaat het om versie 2, waarbij het kenmerkende kleine stuurwiel wordt gecombineerd met een digitaal instrumentarium. Dat het stuur wat lager staat dan je gewend bent is onderdeel van het concept, het zorgt er wel voor dat de meeste bestuurders probleemloos de tellers kunnen aflezen. Persoonlijk vind ik de i-Cockpit een zeer goede vinding die de overstap naar een ‘normaal’ dashboard doet voelen als een stapje terug in de tijd.
Peugeot vervangt niet alleen de traditionele tellers met het digitale instrumentarium, maar voegt ook functionaliteit toe. De navigatieweergave is niet alleen mooi, maar ook zo uitgebreid dat je het centrale scherm gerust elders voor kunt gebruiken. Een bijzondere, maar met 1.300 euro prijzige optiemogelijkheid is Night Vision waarbij infrarood nachtbeelden voor je ogen getoond worden en voetgangers, fietsers en grotere dieren worden geaccentueerd. Een eerdere ervaring met dit systeem leert mij dat het goed werkt en daadwerkelijk mensen herkent voordat jij dat doet.
Ook al is het digitale instrumentarium uitgebreid, het centrale aanraakscherm blijft het belangrijkste bedieningsorgaan. Het scherm reageert snel genoeg en dankzij de zeven sneltoetsen onder het scherm schakel je eenvoudig tussen functies. Deze toetsen laten zich niet onder alle omstandigheden goed aflezen, wat in het begin hinderlijk is. Na verloop van tijd weet je welke toets een bepaalde functie ontsluit en bedien je de basis van het systeem eenvoudig.
Dat geldt niet voor alle functies, waarvan het regelen van de schermhelderheid een goed voorbeeld is. In principe worden dag- en een nachtstand automatisch gekozen, maar in de praktijk worden de schermen al bij invallende schemering - of in een tunnel – donker en daarmee slecht afleesbaar. Via een diep verstopt menu is de nachtstand helderder te maken, wat als gevolg heeft dat de displays ’s avonds weer te fel schijnen. Nu de schermen zo’n grote rol vervullen is een betere adaptieve helderheidsregeling of het ‘ouderwetse’ draaiwieltje wenselijk.
Rijden
Al eerder heb ik kunnen ervaren dat de Peugeot 508 bovengemiddeld goed rijdt. Het onderstel is zeer geraffineerd en weet ook als GT goed om te gaan met allerhande oneffenheden. De kleinere wielen met hogere banden maken de verwerking van oneffenheden nog beter en het standaardonderstel is van zichzelf al behoorlijk soepel.
Dit soepele karakter betekent niet dat de 508 geen bochtenridder is, want ook curven rondt hij juist bovengemiddeld goed zonder daarbij veel over te hellen. Het gevoel dat het kleine stuur doorgeeft is daarbij minimaal zonder dat je erdoor aan vertrouwen verliest. Een sportwagen is het niet, maar ook als Blue Lease Allure beschikt hij over de belangrijke eigenschappen van een Gran Turismo.
Ook als Blue Lease Allure beschikt hij over de belangrijke eigenschappen van een Gran Turismo.
Natuurlijk maakt de 130 pk sterke diesel deze auto niet zo snel als de GT-versies, presteren doet hij overtuigend. De achttrapsautomaat waaraan de motor standaard gekoppeld is schakelt snel en soepel terwijl hij de beschikbare Newtonmeters en paardenkrachten goed benut. Tijdens het accelereren dringt het dieselgeluid nadrukkelijker het interieur binnen, op snelheid blijft hij altijd licht hoorbaar. Dat valt vooral op omdat de auto verder zo stil is, want ook wind- en bandengeluid blijven keurig op de achtergrond.
Ook al kan het onderstel van de 508 duidelijk meer motorvermogen aan, deze 1.5 BlueHDi is voor Nederland echt sterk genoeg. Daarnaast is het testverbruik van 1 op 18 heel netjes en dankzij de gestroomlijnde koets blijft het verbruik ook op hogere snelheid aangenaam laag.
Betalen
De Peugeot 508 is met een instapprijs vanaf 37.690 euro zeker geen prijspakker, zo heeft Peugeot hem ook niet bedoeld. De prijzen liggen nog ver beneden het premiumniveau maar sluiten wel aan bij de Franse ambitie om tot de top van dit segment te behoren. Dat doet hij dan ook, samen met de Volkswagen Arteon. Niet alleen de aanschafprijzen, ook de leaseprijzen zijn vergelijkbaar met dit model.
Conclusie
De Peugeot 508 is in elke uitvoering een geslaagde auto, dat maakt de kennismaking met de Blue Lease Allure-uitvoering wel duidelijk. Het gebeurt niet vaak dat een standaardonderstel zo’n goede balans tussen comfort en dynamiek levert. Het infotainment zou beter doordacht kunnen zijn, maar de i-Cockpit overtuigt opnieuw als concept en het digitale instrumentarium is naast mooi ook erg handig.
Rijden met de nieuwe Peugeot 508 Blue Lease Allure leert dat de auto goed is, ook als je de absolute topuitvoeringen laat staan. Hoeft een auto van jou niet per se snel te zijn maar geniet je wel van een fraai interieur, een soepele aandrijflijn en GT-achtige rijeigenschappen? Dan hoort deze Peugeot 508 zeker op je lijstje.
Aanraders